
Frequently Asked Question’s 

At Go Explore Camping we want you to feel confident and knowledgeable about just what you 
certified site status allows you to do. It is understandable that you’ll have questions and no doubt 
some concerns about what certified site status means, so by answering some of the most frequent 
questions we get asked here, hopefully you’ll have a little more clarity. 

What is the difference between a Certified Site and a Certified Location? 

Nothing. We use the terms interchangeably. Some people prefer to call their business a certified site, 
and other a certified location. Both mean the same thing. 

I applied for planning permission, and was refused, can I still get certified? 

Yes. The refusal of planning permission does not prevent you from applying for and being granted 
certified site status by Go Explore Camping. If the club certifies your site, then, you don’t need 
planning permission to operate, nor do you need a site licence. The certification itself is the legal 
documentation that means you can run your site.  

The ability to certify a site seems strange, especially if it goes against planning policy and planning 
permission? 

It may seem strange but, Go Explore Camping has been granted special powers under two pieces of 
UK legislation; the first is the Public Health Act 1936, Section 269 and the second is Caravan Sites 
and Control of Development Act 1960, First Schedule, Paragraphs 4, 5 and 6. These legal powers 
come with a level responsibility for the organisation and have existed in law for a long time. These 
powers actually have the effect of overruling planning permission and council operating licences in 
the sense that they allow the club to grant the right to individuals and businesses to operate without 
any further interference or oversight. 

Ok, but this means you can allow campsites and caravan sites – but your website states glamping 
and other units are also permissible, how can that be? 

Great question, and the answer to it involves exploring the definitions of tent and caravan in legal 
terms, so let’s do that:  

Tents 

The first piece of legislation that we have exemption under is the Public Health Act 1936, Section 269. 
This relates entirely to tented accommodation and is what allows us to certify sites to offer tented 
accommodation, 365 days per year and the legislation places no limit on the number of tents we can 
allow. We as a club choose to place certain limits on this ourselves, no more than 30 tents per acre, 
and for reasons of health and fire safety we require a certain spacing between each unit (you can find 
the details in our PDF guide to opening a site, here).  

Tents are typically defined as “a temporary structure used for temporary human shelter that is not 
permanently fixed to the ground and is capable of being easily moved”. This means the definition is 
quite wide and as a club we choose to interpret that to include Yurts, Wig Wams, Frame Tents and 
any other temporary structure that has walls and a roof that are covered by more than 60% canvas 
or flexible material.  

Caravans 



The second piece of legislation that we have exemption under is the Caravan Sites and Control of 
Development Act 1960, First Schedule, Paragraphs 4, 5 and 6. This legislation relates entirely to our 
right to certify sites for the use as caravan sites for up to 5 units at a time.  

The primary restriction here being that no one person / guest can stay for more than 28 days, 
without a break in the middle.  

A caravan has a legal definition, and this has been challenged several times in Law by various 
planning authorities, which means the definition is well established, and it reads as follows: 

Section 29 (1) of the Caravan Sites and Control of Development Act 1960 (the same act under which 
our powers are granted) defined a caravan as: 

 “… Any structure designed or adapted for human habitation which is capable of being moved from 
one place to another (whether being towed, or by being transported on a motor vehicle or trailer) 
and any motor vehicle so designed or adapted but does not include 

(A)    Any railway rolling stock which is for the time being on rails forming part of a system, or (B)    
Any tent” 

Section 13 (1) of the Caravan Sites Act 1968, which deals with twin-unit caravans. Section 13 (1) 
provides that: 

“A structure designed or adapted for human habitation which: 

(A)        Is composed of not more than two sections separately constructed and designed to be 
assembled on a site by means of bolts, clamps and other devices: and 

(B)        Is, when assembled, physically capable of being moved by road from one place to another 
(whether being towed, or by being transported on a motor vehicle or trailer), shall not be treated as 
not being (or have been) a caravan within the means of Part 1 of the Caravan Sites Control of 
Development Act 1960 by reason only that it cannot lawfully be moved on a highway when 
assembled”.  

Amendment of the definition of caravan 2006 

(a)           Length (exclusive of any drawbar) 20m (65.6FT) 

(b)           Width: 6.8m (22.3ft) 

(c)       Overall height (measured internally from the floor at the lowest level to the ceiling at the 
highest level) 3.05m (10ft)  

Now that is quite wordy and was clarified further in 2002 in Appeal Decision by the Secretly of State. 
Brentall v. Erewash 2002. The case establishes three tests, if the unit passes the three tests, then, it is 
a Caravan. 

 

 

 

 

 



Size Test 

Less than 20m x 6.8m  and height wise less than 3.05m when measured from internal floor to 
internal ceiling.  

It is important to remember that this test must be applied with consideration to the mobility test. In 
practical terms 12ft or 3.6m is the maximum width that can be transported on a UK road, without 
needing to make special provisions.  

Mobility Test 

All caravans must be movable in one whole unit when assembled. It is not necessary for a caravan to 
be towed, only that it is capable of being moved by road. It is the structure that must possess the 
necessary qualities, not the means of access to any particular road.  

Construction Test Twin Units 

There should be two sections separately constructed. The act of joining the two sections together 
should be the final act of assembly. No requirement that the process of creating the two separate 
sections must take place away from the site 

This final test relates only to Twin Units / Lodges – essentially if you’d like to get up to the maximum 
permissible width under the size test, then you’ll need a unit which comes in multiple pieces, the test 
here is that these two sections must be constructed separately and the act of joining the pieces 
together must be the final act of assembly.  

Ok, wow, so the definition and certification that Go Explore can provide are very wide? 

Yes, they are. It is also worth pointing out here that to be defined as a caravan a unit doesn’t need to 
be towable, only moveable in one piece (or two pieces if a twin unit). So, if it can be lifted by crane 
onto a lorry, or pushed on, or winched on – it’s a caravan. 

Also, the condition of the road and the access to the site don’t matter, the test for mobility is a 
general one and isn’t site specific, so, in essence if the unit could be moved by road, then its mobile 
and therefore a caravan – it doesn’t matter if it could be moved by road to your site due to access 
restrictions. This makes it possible to ‘build’ a unit on site, as long as it meets the test of size and 
could be moved by some means in one piece (or two pieces in the case of a twin unit). 

Ah so is that why Go Explore includes Glamping Pods, Shepherds Huts and other such structures in 
its certification structure? 

Exactly, because we can do so, within the bounds of the law. 

Ok, but what about if I connect my unit to mains water, sewage or electricity? 

Connecting a caravan to mains water, sewage or electricity does not stop it from being a caravan as 
nothing in the definitions or legislation prohibits it. 

However, connecting the site itself to mains services may require planning permission.  

In our experience applying to the relevant body for power or water does not require planning 
permission but connecting to a mains sewer, or installing an underground waste tank (septic for 
example) does. 



Connecting caravans to existing facilities on site, does not in itself require planning permission – but, 
must be done safely and in accordance with the guidance provided by the statutory body (power / 
water company), connecting to an existing underground tank does not require planning permission. 

Some of these things may require building control sign off, depending on where you live and we can 
provide individual advice and guidance on this. 

What if someone complains? 

During the process of becoming certified we will ask you to place a ‘Blue Notice’ in a visible location 
at the front entrance of your site. This notice will remain in place for 15 days and will invite 
comments from any one who wishes to make one. The blue notice will have the clubs contact details. 
If concerns are raised at this stage, we will speak to you about them, but, concerns aren’t a reason 
enough for a certificate not to be issued. 

In addition, we will send a notice to the local authority stating our intention to issue you a certified 
site certificate, the notice will give the council 10 working days to respond with any of their own 
concerns – again, these alone aren’t reason for a certificate to be refused but we will discuss any 
valid concerns with you. 

What about building bases, and other things on my site, like shower blocks? 

Permanent bases require planning permission, non-permanent basis don’t. The club cannot provide 
you with planning permission under any circumstance but can provide guidance on what would be 
considered a temporary base. 

The same is true of buildings, any permanent building requires planning permission, and the club 
cannot provide you permission to build anything on site. Temporary structures are different, 
‘portaloos’ for example don’t need planning permission – again the club can provide advice on what 
may be considered permanent and what may be considered temporary. 

What if I do something without planning permission, that requires it? 

Firstly, we wouldn’t recommend this – however, if you do then a couple of things could happen.  

The first is that someone will complain to the council, they will investigate and either issue you an 
enforcement notice requiring you to undo whatever you did, or they may enter a discussion with you 
on submitting a retrospective application, if the planning breach was theoretically within planning 
policy. 

Enforcing planning breaches costs the council time, and public money and they have a duty to spend 
public money wisely – this means that to take a breach to court the council will have to feel very 
confident that it will win – you’d be wise to take legal advice if ever it got to this stage. 

The second thing that may happen is, nothing. If no one complains, and the planning authority aren’t 
aware of the breach then, they can’t enforce it, and in fact after a certain amount of time has passed 
you can apply for a lawful development certificate in cases like these.   

You’ll have to make you a decision yourself and whether you decide to build bases or other structures 
without planning permission – but as previously stated the club neither supports, or suggests that 
you do this. 

We can offer access to planning consultants and solicitors as an additional service if you need any 
more clarity. 



 

 


